15 Mart Macar Milli Günü münasebetiyle Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından bir tören düzenlenmiştir. 1848/49 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın yıldönümü münasebetiyle düzenlenen anma törenine Elçilik mensuplarının yanısıra Ankara’da yaşayan Macarlar, Türk-Macar Dostluk Derneği üyeleri ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hungaroloji Anabilim Dalı öğretim elemanları ve öğrencileri katılmışlardır. Macaristan Büyükelçiliğinin Lajos Kossuth Caddesi tarafında bulunan duvarında yer alan Kossuth Anı Levhası önünde düzenlenen tören saygı duruşı ve Macar Millî Marşı’nın seslendirilmesiyle başlamıştır. Büyükelçi Viktor Mátis’in levha önüne çelenk bırakmasıyla devam eden törende Büyükelçi günün anlam ve önemini belirten Macarca ve Türkçe bir konuşma yapmıştır. Tören, Kossuth’a ithaf edilen askerî bir marşın dinlenmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona ermiş; davetliler Büyükelçilik kabul salonunda ağırlanmışlardır. Buradaki küçük kabulün başında Büyükelçi Mátis tarafından gelen konuklara teşekkür edilmiş; Derneğimiz’e ve Hungaroloji Bölümü’ne iltifat buyurulmuştur. Etkinlik küçük ve samimî bir resepsiyon ile tamamlanmıştır.
Büyükelçi Viktor Mátis’in Türkçe irat ettiği nutuk
Değerli Türk Dostlarım!
Burada Sizleri selamlamak benim için büyük onur. 1848-49 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın patlak vermesinin 171. yıldönümünü birlikte kutlamak üzere geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Sizlerin burada bulunmanız, Macar ve Türk insanları arasındaki tarihi, koparılamaz dostluğun 1848’deki felaketten sonra bugün de aynı şekilde güçlü olduğunu kanıtlamaktadır.
Biz Macarlar, 15 Martta milli dayanışmamızı da kutluyoruz, ancak Türkiye’de bunu, Macar ve Türk milletinin dayanışmasını anmadan yapamayız.
Şahsım için mutluluk verici ve büyükelçi sıfatımla ilk defa olmakla birlikte, 15 Mart münasebetiyle Ankara’daki Macar topluluğunun, Türk dostlarımızla birlikte, kol kola, artık geleneksel biçimde hepimizin Lajos Kossuth Caddesindeki bu anı levhasına toplamda yedinci defa çelenk koyduğunu tecrübe ediyorum.
1848/49 Özgürlük Savaşı sonrası dönemde vatanlarından ayrılmak zorunda kalan Macar yurttaşlarımıza yalnızca yardım eli uzatmakla kalmayıp – dostluk ve dayanışmanın en samimi alametifarikası olarak – hatıralarını da yaşatan Türk dostlarımıza her zaman olduğu gibi şimdi de teşekkür etmeyi asla unutmuyoruz. Sizlerin de bildiği gibi, Avusturya ve Rus baskısına karşı koyarak Sultanın muazzam misafirperverlik gösterdiği Lajos Kossuth ve maiyeti Kütahya’ya sığınmıştır.
Kossuth, Türkiye’de en fazla tanınan 1848 Macarlarından olmakla birlikte, onunla birlikte ulaşmış çok sayıda Macar silahlı kuvvetleri mensubunu da yâd edelim, Macarlardan daha Macar paşalar Richard Guyon (Hurşid Paşa) ve Jozsef Bem (Murat Paşa) ile György Kmety’nin (İsmail Paşa) anısını da ayrıca muhafaza etmeliyiz.
Biz Macarları bu kadar yıl sonra da dostunuz, kardeşiniz olarak gördüğünüz için Sizlere bu vesileyle teşekkür ediyorum ve bizim de Sizleri aynı şekilde gördüğümüzü teyit etmek istiyorum. Sağ olun, var olun!