İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şu ayda yayınlananlar: Temmuz 2012

Sekeller ve Adlarının Menşei

Prof. Dr. László Rásonyi, “Sekeller ve Adlarının Menşei”, Öksel Göçmen (çev.), Türk Kültürü, Yıl: X, Sayı: 113 (Mart 1972), s. 289-294.

1

2

3

4

5

6

Macar devleti Türk halkından borç istiyor

Üst üste büyüme rekorları kıran Türkiye, dünya ekonomisinin güvenli limanı oldu. Türkiye’den borçlanmak isteyen Macaristan, bir ilki gerçekleştirerek tahvil ihracı için SPK’ya başvurdu.


IMF’den borç alan konumundayken borç veren durumuna gelen, hızla artan GSYİH ile Avrupa ülkelerini geride bırakan ve güçlü ekonomik performansıyla krizden etkilenmeyen Türkiye, Euro Bölgesi ülkeleri için güvenli liman oldu. IMF’ye 5 milyar dolarlık kredi açmasının ardından Avrupa’da para sıkıntısı çeken ülkeler de borçlanmak için Türkiye’nin yolunu tuttu.

DERİNLİK ARTACAK
Krizden çıkış arayan AB üyesi Macaristan, Türkiye’den borçlanma amacıyla TL cinsi tahvil ihracı için Hazine ve SPK’nın kapısını çaldı. Talep, yabancı bir ülkenin Türkiye’de devlet tahvili ihracı açısından ilk olurken yetkililer, “İstanbul Finans Merkezi, Türkiye’nin gözde projesi. Bu talepler finansal derinliğin artırılması için çok önemli” değerlendirmesini yaptı. Finans çevreleri, İş Yatırım ile çalıştığı öğrenilen Macar devletinin talebini doğruladı. Macarlar’ın, İş Yatırım aracılığıyla tahvil ihracının mümkün olup olmadığı konusunda kamu kurumları ile iletişime geçtiği bilgisi verildi. Konuyu doğrulayan SPK yetkilileri, daha önce yabancı banka ve kurumların Türkiye’de tahvil ihracatı yaptığını ancak yabancı devlet tahvili açısından talebin ilk olduğunu belirtti. Bu konuda yasal boşluk olduğunu ifade eden yetkililer, “Devlet tahvili ihracatında Hazine Müsteşarlığı’ndan izin alınması gerekiyor. Bu konuda yasal boşluk var. Yabancı devlet tahvil ihracı için mevzuat çalışması yapılabilir” değerlendirmesini yaptı.

Dünyanın finans merkezi olacak
Macaristan ‘ın devlet tahvil ihraç talebi, dünyanın yeni finans merkezi olmak isteyen Türkiye ve İstanbul için de büyük önem taşıyor. Ekonomimizin dünyada dikkat çekmeye başladığını aktaran kaynaklar, “İstanbul Finans Merkezi Türkiye’nin gözde projesi. En son Viyana borsası ile Türkiye kote oldu. Bu alanda ciddi çalışmalar var. Böyle talepler finansal derinliğin artırılması için çok önemli” yorumunda bulundu. Macaristan’daki ekonomik çevreler ise hükümetin AB ile IMF’den maddi yardım istemeyeceği ve piyasalardan borçlanacağını belirtiyor.

KAYNAK: MEHMET NAYIR – SABAH – 25 Temmuz 2012

Macar Başkonsolosu Darülaceze’yi ziyaret etti

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor’un öncülüğünde Türk Macar İşadamları Derneği heyeti T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı İstanbul Darülaceze Müessesesini ziyaret etti. Müessese Müdürü Nevzat Bayhan ile görüşen heyet Darülaceze hakkında bilgi aldı.


Nevzat Bayhan, Darülaceze’nin 1892’de masrafları dönemin padişahı 2. Abdulhamid Han’ın kişisel imkanlarıyla karşılanarak yapıldığını ve din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet farkı gözetmeden, kilisesi, havrası, camisiyle ihtiyaç sahibi ve düşkünlere hizmet veren dünyada yegane hayır kurumu olduğu söyledi.

19. yy.’da dünyada ve özellikle Avrupa’da savaşların devam ettiği bir dönemde, Osmanlı topraklarına sığınan yaşlı ve kimsesizlerin ortada kalmaması için bizzat 2. Abdulhamid Han emir vererek, Sadrazam Halil Rıfat Paşa’ya Darülacezeyi yaptırıyor. Türk kültüründe ve dininde gelen yoksula, fakire yardım edilmesi önerildiği, bu doğrultu ve anlayış içerisinde kurulan Darülaceze Müessesesi Müdürlüğü hayır ve yardım kuruluşu takdir edilerek ziyaret edildi. Ana kapıya ‘Şevkat Kapısı’ denmesindeki anlamını da Bayhan şöyle ifade etti; sağ tarafta müslüman yaşlılar, sol tarafta ise müslüman olmayan kişilerin ikamet ettiğini, her iki gruba ait insanların bu ‘Şevkat Kapısı’ından geçerek kaldıkları yerlere geçtiklerini ifade etti. Oturdukları masayı gösteren Bayhan, “Hatta bu masa 2. Abdulhamid Han tarafından kendi elleriyle yapıldı” demesi heyeti şaşkınlık içerisinde bıraktı.
Nevzat Bayhan, Okmeydanı Darülaceze Müessesesinde bugün itibariyle 555 kişiyi ağırladıklarını, bunların 32 kişisinin bebek ve çocuklar diğer 523 kişisini altmış yaş üstü erkek ve kadınlardan oluştuğunu, bu kişilerin bakımı içinde 400 kişi ile hizmet verdiklerini belirtip, “11 doktor, 40 hemşire ile 24 saat buradayız. Dün itibariyle de bir yavrumuzu bir ailenin yanına evlatlık verdik.” ifadesini kullandı.

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor da her üç dinin ibadethanelerinin içeride olmuş olmasını özellikle de yan yana oluşlarının çok dikkat çekici bulduğunu belirtip, “Hayatımda böyle güzel ve temiz bir yeri ilk defa gezme imkanı buldum. Şehrin içerisinde bu kadar geniş alana kurulu, konforlu, düzenli bir bahçe içerisinde olmasını şaşkınlıkla ve takdirle karşıladım.” dedi. Başkonsolos Kiss Gabor, Müessese müdürlüğüne yeni atanması dolayısıyla Nevzat Bayhan’a başarılar diledi. Benzer müesseselerin Macaristan’da da bulunduğunu, hem devlete ait hem de özel işletmelerin olduğunu, özelliklede Macaristan’da yaşlı nüfusun fazla olduğundan özel sektör bu konuya ciddi bir şekilde ilgi gösterdiğini aktardı. Gabor “Bu müesseseyi 19 yy.’da bu kadar geniş bir düşünce ile inşa ettirmek için büyük ufka sahip olmak ve ciddi bir vizyon gerektirir, bunu düşünerek inşa ettiren kişide de bu vizyon olsa gerekir.” dedi.

TÜMİŞAD Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz da bu tür ziyaretleri Budapeşte’de de gerçekleştirdiklerini ifade edip, “Orası da burası da bizler için çok önemli. Şimdiye kadar Macar halkından gördüğümüz hamiyetperverliği bizler de burada benzer bir şekilde yansıtmak istedik, daha önce de Türk Kızılay’ını ziyaret etmiş, oraya da TÜMİŞAD olarak yardım ve katkıda bulunmuştuk” dedi.

Macar heyeti bebeklerin, çocukların, yaşlı kadın ve yaşlı erkeklerin bölümlerini gezdi. Heyet yanlarında getirdikleri hediyeleri, özellikle de Ramazan ayı olması dolayısıyla yaşlıların Ramazan aylarını tebrik ederek, hal ve hatırlarını sorup takdim etti. Yaşlılar da Macar heyetine memnuniyet ve mutluluklarını dile getirip yeniden beklediklerini söylediler.

İstanbul Macar Başkonsolosu Kiss Gabor ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) yetkilileri bu ziyaretlerin ve yardımların bundan sonrada devam edeceğini ifade ettiler. Başkonsolos Kiss Gabor, Nevzat Bayhan’a ‘Türk Macar Tarihi İlişkilerinden Kesitler – Fejezetek a Török Magyar Kapcsolatok Történetéböl’ isimli kitabı hediye etti. Nevzat Bayhan da Başkonsolosa ziyaret hatırası olarak müessesede kalanların el emekleriyle imal ettikleri bir battaniyeyi hediye etti.

KAYNAK: bugun.com.tr – 23 Temmuz 2012 

Suriyeli Misafirlere Giysi Yardımları Türk Kızılayı Eliyle Ulaştırılacak

Türkiye’de misafir edilen Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılayan Türk Kızılayı’na, Türk-Macar İşadamları Derneği’nden büyük destek geldi. Dernek, Suriyeli misafirler için temin ettiği çok sayıda giysi eşyasını, düzenlenen törenle Türk Kızılayı yetkililerine teslim etti.


Türk halkının yardım eli olan ve dil, din, ırk, millet ayrımı gözetmeden yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Türk Kızılayı’na, Türk-Macar İşadamları Derneği, çok sayıda çeşitli giyim eşyası temin ederek destek verdi.

Türk-Macar İşadamları Derneği’nin, Türk Kızılayı Bayrampaşa Şubesi aracılığıyla ulaştırdığı yardım malzemelerinin içerisinde 4740 çift terlik, 372 adet atlet, 322 düzine çorap ve 42 düzine bayan patik bulunuyor.

Törene, Türk Kızılayı Birinci Genel Başkan Vekili Hasan Karahan’ın yanı sıra Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz katıldı.

Türk Macar İşadamları Derneği Yöneticilerine Teşekkür

Türk Kızılayı Marmara Afet ve Lojistik Merkezi’nde düzenlenen törende gerçekleştirdikleri bağıştan dolayı Türk Macar İşadamları Derneği yöneticilerine teşekkürlerini ifade eden Türk Kızılayı Birinci Genel Başkan Vekili Hasan Karahan, “Kızılaycılık insan onurunun hiçe sayıldığı en temel hak ve özgürlüklerin ayaklar altında çiğnendiği anlarda gözyaşının rengine bakmaksızın merhametin dalga dalga taşındığı ve onlara merhem olunduğu bir duygu selidir.” şeklinde konuştu.

Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz da, Türkiye ve Macaristan arasında uluslararası anlamda ticaret yapan bir iş adamları olduklarını belirterek, “Bizler hem Türkiye’ye hem de Macaristan’a bu katkıları sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Kızılay Kutsal Bir Misyon Üstleniyor

Türk Kızılayı’nın üstlendiği misyonun kutsal bir görev olduğunu vurgulayan Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor da, “Eşi benzeri olmayan güzel şeylere imza atıyorlar. Dünyanın çeşitli bölgelerinde insan onuruna aykırı hayat yaşamak zorunda olan insanların hayatına yardım etmeye çalışıyorlar” ifadesinde bulundu.

Konuşmaların ardından maddi değeri 100 bin dolar olan giysi malzemesi Türk Macar İşadamları Derneği yetkililerince Türk Kızılayı’na teslim edildi.

KAYNAK: kizilay.com.tr – 16 Temmuz 2012

Trakya Kalkınma Ajansı’ndan Macaristan’a çalışma ziyareti

Trakya Kalkınma Ajansı heyeti, Trakya bölgesine yatırım çekmek için Macaristan’a bir çalışma gezisi düzenledi.


Çek Cumhuriyeti başkenti Prag, Avusturya’nın başkenti Viyana’da temaslarda bulunan heyet son olarak Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye geldi.

Trakya Kalkınma Ajansı heyetinde, Kırklareli Valisi ve ajansın başkanı Mustafa Yaman, Edirne Valisi Gökhan Sözer, ajans yönetim kurulu üyelerinden Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Tekirdağ İl Genel Meclis Başkanı Orhan Perçinoğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemil Güler, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Çetinkaya, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün yer aldı.

T.C. Macaristan Büyükelçiliği’ni ziyarete eden Trakya heyeti Türk-Macar İş Adamları Derneği (TÜMİŞAD) ile birlikte Budapeşte’de bir değerlendirme toplantısı yaptı. Türk-Macar İş Adamları Derneği adına toplantıya Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Hakkı Şahbaz, Dr. Kamil Nas, Mustafa Şahbaz ve Mete Atuğ katıldı. Verimli geçen toplantıya TC. Budapeşte Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Fatma Seda Sevgi de katıldı. Macar ekonomisi, yatırımları, Türkiye ile Macaristan arasındaki eğitim, ticaret, sosyal, kültürel ve sportif ilişkiler konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantıda Macaristan ile Trakya bölgesinin birçok ortak değerinin bulunduğuna vurgu yapıldı.

Toplantıdan sonra her iki heyette Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin 21. yüzyıl dinamiklerine uygun olarak arttırılması dileklerinde bulunup her iki ülkenin ortaklaşa yapacakları çalışmaların önemine inandıklarını belirtildi. Ekonomik ve ticari potansiyelin Macaristan ve Türkiye’de mevcut olduğuna vurgu yapılan toplantıda Türkiye’nin son on yıl içerisindeki kalkınma ve gelişmesine dikkat çekildi. Bu gelişmenin Türk Macar ilişkilerinde de görülmesi gerektiği ifade edildi. Trakya heyeti “Bugün bu ikili potansiyelimizi artırma gayretimizden buradayız.” dedi.

Trakya heyeti Macaristan hükümetinin yatırımcılara sunduğu imkanları araştırırken, Tekirdağ’a yeni yapılacak olan liman ve Organize Sanayi Bölgesine Macaristan’dan da yatırımcıları beklediklerini dile getirdiler.

Heyet, Türk-Macar İşadamları Derneği’ni bir heyet olarak Trakya’ya davet edip beklediklerini ifade ettiler. TÜMİŞAD yönetim kurulu üyeleri de ilk fırsatta Başkan Osman Şahbaz önderliğinde Trakya bölgesine ticari bir gezi düzenleyeceklerini söylediler.

Toplantı sonrasında Kırklareli Valisi ve ajansın başkanı Mustafa Yaman tarafından TÜMİŞAD Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Şahbaz’a bir plaket takdim edildi.

KAYNAK: Haber Aktüel – 15 Temmuz 2012