İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şu ayda yayınlananlar: Eylül 2012

Budapeşte’nin artık bir Atatürk Parkı var

XIX. bölgedeki parka sonuçta Atatürk Parkı adı verildi. Belediye başkanı gelen itirazları dikkate almadı ve ilk karar doğrultusunda parkın adının Türkiye Cumhuriyetinin kurucusunun adını taşıyacağını açıkladı. Parkın açılışı Cumartesi günü gerçekleşti.


Günlerdir süren tartışmaların ardından İstanbul’un Pendik ilçesinin kardeş yerleşim merkezi olan Budapeşte’nin Kispest bölgesindeki park bundan böyle Atatürk parkı adını taşıyacak.

Belediyenin parka Mustafa Kemal Atatürk’ün adını vermek istemesi Macaristan’da yaşayan Ermeni ve Yunan azınlıkların tepkisiyle karşılaşmıştı.

Bunun üzerin de belediye parka Atatürk yerine Pendik parkı adının verilmesinin daha uygun olduğunu açıklamış ve Salı günü bu doğrultuda bir karar da almıştı.

Cumartesi günü yapılan açılış töreninde belediye başkanı sürpriz bir şekilde, ilk kararda ısrar ettiklerini, yani meydanın Atatürk’ün adını taşıyacağını açıkladı.

Açılış töreni Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de hazırlanan heykelinin açılışıyla son buldu.

Kaynak: http://www.turkinfo.hu – 29 Eylül 2012

TİKA, Macaristan’da Osmanlı eserlerini restore edecek

T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet, Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak Macaristan’a çalışma ziyaretinde bulundu. TİKA heyetinin ziyaret ve temasları sonunda ülkedeki Osmanlı eserlerinin restore edilmesi kararlaştırıldı.


TİKA Başkanı Serdar Çam ve beraberindeki heyet Budapeşte’de önce Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Müsteşar Yardımcı Szabolcs Takács’ın verdiği çalışma yemeğinde Macar yetkililerle bir araya geldi ve kalkınma yardımları konusunda olası işbirliği alanları tespit edilip masaya yatırıldı. Bu görüşme sonucunda, Türkiye ile Macaristan iki dost ve kardeş ülke olarak, gelişmekte olan üçüncü ülkelere göreceli üstün olduğu alanlarda ortak proje yürütmek konusunda prensipte fikir birliğine vardı. Daha sonra da Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcı Peter Sztáray ve Macar Kalkınma Bankası Başkanı László Baranyai ve ekibi ile görüşmeler yapıldı.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor, Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK -DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Genel Başkanı Avni Çebi ile birlikte MMG üyesi bir grup mimardan oluşan heyet Macaristan ziyaretinde yol haritasını belirledi.

Macaristan’daki Osmanlı eserlerini yerinde incelemek üzere, TİKA Başkanı Serdar Çam ve beraberindeki heyet Osmanlı’dan kalma Gül Baba Türbesi, Kiraly Termal Fürdö, son Budin Valisi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa ve Akıncılar Şehitliği’nde ziyarette bulunup, yapılması öngörülen restorasyon hakkında bilgi aldı. Mohacs ve Pecs şehirlerine geçen heyet, belediye başkanları Erica Bodor ve Dr. Zsolt Pava’yı ziyaret edip şehirde yer alan Osmanlı eserleri hakkında bilgi adı.

1543-1686 yılları arasında Osmanlı egemenliğinde olan Pecs’in ana meydanına damgasını vuran üzerinde ‘hilal ile haç’ın yer aldığı Osmanlı kubbeli Gazi Kasım Paşa Camii Osmanlı tarihindeki hoşgörünün, barışsever dünya için önemli bir referans olarak görülüyor. TİKA heyeti Pecs şehrinde kalıntıları bulunan Tarihi Ferhat Paşa Camii’ni TİKA ve bir hayırseverin katkılarıyla ayağa kaldırma kararı aldı ve çalışmalar başlatıldı.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Pecs Belediye Başkanı Pava Zsolt’tan İdris Baba Türbesi’nin restorasyonu için söz aldı. Pecs’te çocuk hastanesi bahçesi içinde bulunan İdris Baba Türbesi, 1591’de yapılmış, uzun süre barut deposu olarak kullanılmış, 1963’te kısmen restore edilmiş. Tekrar kapsamlı restorasyon için TİKA tarafından çalışmaların başlatılması kararlaştırıldı.

Szigetvar’a geçerek Zigetvar Belediye Başkanı Janos Kolovics tarafından şehirde bulunan kültürel mirasın korunması hakkında sunumu dinleyen TİKA heyeti, Szgetvar Kalesi içinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman Camii’nde incelemelerde de bulundu. TİKA Başkanı Serdar Çam ve beraberindeki heyet Zigetvar Sultan Süleyman Cami için restorasyon uzmanlarıyla bir çalışma toplantısı yaptı. 16. yüzyılda inşa edilen Sultan Süleyman Camii, döneminin çatılı camilerine örnek teşkil ediyor.

Daha sonra, TİAK Başkanı Serdar Çam ve beraberindeki heyet Macar-Türk Dostluk Parkını ziyaret etti, Kanuni Sultan Süleyman Hanı anıtına çelenk bıraktı ve Türk-Macar dostluğunu simgeleyen bir fidan dikerek, Macaristan gezisini noktaladı.

TİKA heyetinin temaslarını değerlendiren Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz; “Tarihi eserlerimizin onarılması noktasında, dünyanın beş kıtasında, yüz ülkeden fazla yerde faaliyet gösteren TİKA’ya Macaristan’da her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazırız.” dedi.

Kaynak: CİHAN – 26 Eylül 2012

TİKA, Macaristan’da inceleme yaptı

T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam başkanlığındaki heyet Macaristan Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak bu ülkeye bir ziyaret yaptı.


TİKA heyeti resmi ziyarette, kalkınma yardımları konusunda işbirliğini geliştirmek ve eski Türk tarihi mirasını yerinde inceleyerek kültürel işbirliği konusundaki potansiyeli araştırdı. Budapeşte’de bakanlık ziyaretlerinden sonra mescit, türbe, hamam, külliye, şehitlik gibi tarihi eserleri yerinde inceleyen TİKA heyeti daha sonra, Mohacs, Pecs ve Szigetvar şehirlerine geçti.

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD), TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın Macaristan’ı ziyareti onuruna Buddha- Bar Hotel Budapest Klotıld Palace’da yemek verdi. Yemeğe; Macar Parlamenterler, Pichler İmre, Hegedüs Tamas, Dr. Gedei József, Macaristan Dışişleri Bakanlığından Müsteşar Yardımcısı Szabolcs Takacs, Batı ve Balkanlar Genel Müdürü Dr. Andras M. Deak, Weisz Janos, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor, Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Başkanı Avni Çebi, T.C. Budapeşte Ticaret Müşavirleri Evrim Demirci Soranlar, F.Seda Sevgi, Azerbaycan Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçiliği 1. Müsteşarı Anar İmanv , ELTE Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Zoltan Horvath, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Macar Türk Bölümü Başkanı Rev Andras, İstanbul eski Ticaret Ataşesi Kovacs Jozséf, Budapeşte Teknik Ünivesitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof.Dr. Balogh Balazs, T.C. Szigetvar Fahri Konsolosu Horvath Laszlo, Türk iş adamları, sanayiciler, akademisyenler ve sanatçılar katıldı.

Yemek sonrası bir konuşma yapan TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz; Macaristan’da ve Avrupa’da yaşayanların en büyük hayalinin kaybolmaya yüz tutmuş Türk-Osmanlı eserlerinin onarılması ve günümüze kazandırılması olduğunu ifade edip, “İşte o gün gelmiştir. Gün bugündür. Macar ve Türk Devletlerinin bu tadilatı, onarımı, restorasyonu, renovasyonu yapmaya azmi tamdır. Bunu hissediyor ve gözlemliyoruz. Bu bir başlangıçtır. Bu çalışmaya emeği geçen başta Sayın TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor’a teşekkürlerimi, minnetlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Arkasının devam edeceğinden hiç şüphemiz yoktur. TİKA’nın yapacağı bu yatırımlar Macar halkına birer hediyedir. Bu armağanı da Macar dost ve kardeş halkı fazlasıyla hakketmektedir. TİKA’nın yıllardır beş kıtada yapmış olduğu kalkınma yardımlarını takdirle takip ediyoruz.” dedi.

BAŞARIMIZIN SIRRI: ARKA PLANDA GİZLİ AJANDAMIZIN OLMAMASI

TİKA Başkanı Dr. Serdan Çam ise konuşmasında TİKA olarak kendilerini ziyaret eden TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz ve Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss ile yaptıkları görüşmeden 1,5 ay sonra Budapeşte’ye geldiklerini belirtip şöyle konuştu: “Gördük ki, Macaristan’da yapacak çok işimiz var. Gelişmekte olan donör ülkelerle birlikte olmak, yeni gelişmeleri de anlamaya yarıyor. 100 ülkeye şimdiye kadar katkıda bulunduk, 30 ülkede ofisimiz var. 2011 yılında yapmış olduğumuz yardım miktarı bir önceki yıla oranla yüzde 30 büyüyerek dünya ortalamasında en fazla büyüyerek yardım eden ülke konumuna geldik. Bu yıl bu oran daha da büyüyecektir. Macaristan’la tecrübe paylaşımı da yapmaya hazırız. Onların da farklı tecrübeleri vardır. TİKA’nın bugün dünyadaki başarısında en önemli etken arka planda gizli ajandasının olmamasıdır. Samimiyiz, karşımızdakine saygılıyız. Bir taraftan bir avuç pirinç, buğday verirken tankerlerle o coğrafyanın değerlerini aşırmamalıyız. Bu fotoğrafı artık Asyalı, Afrikalı, Avrupalı ve hatta tüm dünya görüyor. 150 yıl kaldığımız bu coğrafyada Osmanlı eserlerini ihyası önemlidir, kıymetlidir. Böyle bir dünyada Macaristan ve Türkiye birlikte güzel işler yapacağına inanıyorum. İnşallah bu görüşmelerimiz sonrasında en az bir kaç tane projeyi hayata geçireceğiz. Bu yatırımlarımız aynı zamanda o ülkenin ekonomisine de hem katkı sağlıyor, hem de hareketlendiriyor.”

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor da kısa konuşmasında; Başkan Dr. Serdar Çam’a Macaristan programlarını bu kadar erkene aldıklarından ve geniş bir heyetle katılımlarından dolayı teşekkür ve minnetlerini ifade etti.

Kaynak: CİHAN – 21 Eylül 2012

Macar Miskolc şehri ile Kayseri kardeşliği için ilk adım atıldı

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gábor ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı, DEİK- DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Kayseri’nin Macaristan’ın Miskolc şehri ile kardeş şehir olmaları için girişimde bulundu.


Başkonsolos Gábor ve TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz Miskolc Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kriza Ákos ve Borsod- Abauj- Zemplen Eyaleti Valisi Demeter Ervin ile Intercontınental Budapest Hotel Corso salonunda kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantı sonunda Miskolc Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kriza Ákos en kısa süre içerisinde kardeş şehir olmak için iyi niyet mektubunu Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’ye yazacağını ifade etti. Başkonsolos da bu konuda elçi olmaktan büyük onur duyacağını söyledi.

Başkonsolos Kiss Gábor, Kayseri’nin Miskolc ile kardeş şehir olmasının Macaristan ve Türkiye’yi bir adım daha birbirine yaklaştıracağını, son yıllardaki Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmesinin dünyada ses getirdiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Yüzde 7’lik yıllık büyüme hızı AB ülkelerini bile şaşkına çevirmiş, dikkatle izlenilir hale getirmiştir. Ben şahsen Kayseri’yi 2012 Temmuz ayında Başkan Şahbaz ile birlikte ziyaret ettim ve gezdim. Çok gelişmiş ve modern bir şehir. Sayın Vali, Belediye, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Başkanlarıyla görüştüm. Fabrika ziyaretlerinde bulundum. Bizlere çok ilgi, alaka ve misafirperverlik örneği gösterdiler. Macar halkı ile dost; sıcakkanlı, nazik, kibar, çalışkan ve azimli nadir bir yapı gözlemledim Kayseri’de. Önümüzdeki yıl içerisinde Kayseri Büyükşehir Başkanlığı ile birlikte Macar Kültür Günleri düzenlemeyi hedefliyoruz. Bu ilişkiyi ‘Kardeş Şehir’ seviyesine taşımak bir diplomat olarak en büyük görevimdir.”

Borsod- Abauj- Zemplen Eyaleti Valisi Demeter Ervin ise Türkiye’yi yakından tanıdığını, gelişen, büyüyen, dünyada söz sahibi olan Türkiye’nin Kayseri gibi bir şehri ile ilişkileri yukarılara taşımanin her iki ülke insanı için de birçok birliktelik oluşturmakla kalmayacağı, yeni kapılar da aralayacagini, bu güzel gelişmeyi canı gönülden desteklediğini ifade etti.

Miskolc Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kriza Ákos ise Kayseri gibi Türkiye’nin güzel ve dinamik bir şehri ile ‘Kardeş Şehir’ olmaktan büyük mutluluk duyacaklarını ifade etti. Özellikle Kayserili işadamlarını Miskolc şehirlerindeki Miskolctapolca -Barlangfürdő’yi ziyaret etmelerini önerdiğini, ‘termal suyu ve termal turizmi’ konusunda her türlü yatırıma destek olacağını ve beklediğini ifade etti. Başkan Ákos, “Bizim şehrimiz de üniversite, sanayi ve turizm yoğunlukludur. Sanıyorum ki, Kayseri ile birçok ortak nokta bulacağız.” dedi.

Başkan Şahbaz da söze Kayserili olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı. Bu ilişkinin, birlikteliğin Miskolc ve Kayseri’ye yeni yeni kapılar açarak, birçok değeri de beraberinde getireceğine inancınin tam olduğunu belirten Şahbaz şunları söyledi: “Kayseri’de yaklaşık 1.1 milyon kişi yaşıyor. 300 bin öğrenci var bunun 40 bini üniversite öğrencisi, yüz ölçümü ise 17 bin km2. Üç organize sanayi bölgesi, bir serbest gümrükleme bölgesi mevcut. Ikisi vakıf toplam dört üniversite mevcut. Türkiye’nin en büyük 500 firmasının içerisinde 14’ü Kayseri kökenli. Kayseri 150 farklı ülkeye ihracat yapıyor. Kayseri’ye 2000 – 2010 yılları arasında 2 milyar Euro yatırım yapıldi. 2010 – 2020 yılları arasında devam eden yatırım değeri 2 milyar Euro’dur. Kapadokya Kayseri’ye 60 km. mesafede, yılda 2 milyon çoğunluğu Japon olan turist gelmekte. 3916 m. Yükseklikteki Erciyes Dağı Kayseri’nin nişanıdır ve havaalanına 25 km. mesafededir. Erciyes Dağına önümüzdeki on yıl içerisinde devlet ve özel teşebbüs tarafından 300 milyon Euro daha yatırım yapılacaktır.”

KAYSERİ’DEKİ SANAYİ ÇEŞİTLİLİĞİ İSE MACARLARI İMRENDİRDİ

Başkan Şahbaz, Kayseri’de tekstil, ev tekstili, metal, fiber optik kablo, elektrikli ev aletleri, gıda, makine, kimya, maden ürünleri sanayisinin güçlü olduğuna vurgu yaptı. Kayserililer de ortaklık kültürünün yaygın ve güçlü olduğunu, karlı olan yatırım ortaklıklarına da açık olduklarını aktaran Şahbaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehirde, özel ve devlet olmak üzere otuz adet hastane mevcut. Bunlardan çevre şehirlerle birlikte yılda 8 milyon kişi yararlanmakta. Senede toplam 100 bin ameliyat gerçekleştirilmekte. Kayseri’de yetkililerin ve halkın arasında spor, futbol ve kültürel etkinlikler önemli yer oluşturmaktadır. Birinci Süper ligde Kayserispor yer almaktadır. Avrupa’daki 2009 yılında en son inşa edilmiş UEFA’nın 4 yıldız vermiş olduğu 40 bin 458 kişi kapasiteli Kayseri Kadir Has Stadyumu ve kompleksi görülmeye değer bir yapıdır. Kayseri’nin övündüğü farkı konular ise; halkının şehrine bağlılığı, dürüstlüğü, çalışkanlığı, azmi, T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın Kayserili olmasıdır. Günde 20 uçak trafiğine sahiptir. İstanbul – Kayseri arasındaki mesafe 770 km., Ankara – Kayseri arasındaki mesafe 322 km’dir. Sanayi- ticaret, üniversite- öğrenci şehri, tarihi, kültürel ve turizm şehri olgusu Kayseri’de öne çıkmaktadır.”

Toplantı sonunda Miskolc Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kriza Ákos en kısa süre içerisinde kardeş şehir olmak için iyi niyet mektubunu Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’ye yazacağını ifade etti. Başkonsolos da bu konuda elçi olmaktan büyük onur duyacağını söyledi.

Kaynak: BUGÜN – 17 Eylül 2012