İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şu ayda yayınlananlar: Mart 2013

IMF Macaristan Analizi Açıklaması

IMF’nin Macaristan analizinde, ülkenin bütçe açığının bu yıl yüzde 3’ün üzerinde olabileceği, enflasyon ve işsizliğin artmakta olduğu, kamu borçlarının gayri safi yurt içi hasıyala oranının orta vadede yaklaşık yüzde 80 civarında olabileceği kaydedildi.


Macaristan ekonomisinde asıl sorunun ekonomiye müdahalenin giderek artması, özerk kurumların hareket alanlarının daraltılması olduğu savunulan analizde, ”Macaristan’ın ekonomi politikasında ciddi değişikliklere gitmesi gerektiği” vurgulandı.

Önümüzdeki yıl bütçe açığının yüzde 3,5’e, kamu borçlarının ise 80,3’e yükselebileceği tahminine yer verilen analizde, 2013 yılı ortalama tüketici fiyatları yüzde 3,2 iken, 2014 yılında yüzde 3,5’e çıkacağı, işsizliğin bu yıl yüzde 11,1, gelecek yıl yüzde 10,9, ekonomik büyümenin ise gelecek iki yıl yüzde 0-0,5 arasında olacağı öngörüsünde bulunuldu.

Macar ekonomisinin piyasadaki dalgalanmalara karşı savunmasız olduğu, yatırımın ve iş gücü piyasasına katılımın düşük düzeyde olmasının, uzun vadede ekonomik büyümede beklentilerin karşılanamamasına yol açabileceği belirtilen analizde, mali konsolidasyon için Macar hükümetinin kararlılığını memnuniyetle karşılandığına dikkat çekildi.

Yüksek faizli uzun vadeli borçların azaltılması için ek önlemlerin alınmasının önemine işaret edilen analizde, reformların hızlandırılmasının gerekliliği vurgulandı. ”Macaristan Merkez Bankası bağımsız olmalı. hukuki olarak bunun dışına çıkılamaz” görüşünün dile getirildiği analizde, hükümetin Merkez Bankası yönetim değişikliği eleştirildi.

Macar Hükümeti’nin ”alışılmışın dışında” ekonomik politikalar uygulaması uzmanlar tarafından da eleştiriliyor.

KAYNAK: Beyaz Gazete ve Turkinfo, 30 Mart 2013

Macar Kraliyet Tacı

Macar Kraliyet Tacı’na ilişkin bu haberi bizimle paylaşan Gazeteci Yetkin İşçen’e teşekkürlerimizi sunarız: Hafta, 25 Ağustos 1950, Sayı 48

Macaristan-taci

Macaristan-taci1

Macaristan-taci2

Macaristan-taci3

Macaristan-taci4

Macaristan İstanbul’da kültür merkezi açacak

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu, Türk kültürünü tanıtım amacıyla Budapeşte’de açacağı ‘Yunus Emre Kültür Merkezi’nin bir benzeri olan Macar kültürünün tanıtmak için ‘Balassi Intézet Kültür Merkezi’nin İstanbul’da da açılması için girişimlerde bulundu.


Macaristan İstanbul Balkonsolosu Gabor Kiss ile Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Istanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof.Dr. Ahmet Emre Bilgili’yi ziyaret etti.

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, geçtiğimiz Şubat ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan ziyaretlerinde Macar Başbakanı Orban Viktor’a; (Biz Türkiye olarak Budapeşte’de Yunus Emre Enstitüsü’nü en kısa zamanda hayata geçirip açılışını gerçekleştireceğiz. Macar tarafı olarak sizden de Türkiye’de bir Macar Enstitüsü açmanıza memnun oluruz) şeklinde ifade etmişti. İşte bizde bugün Sayın Başbakanın bu güzel önerisini Macar tarafı olarak gerçekleştirmek için buradayız. Dünyanın birçok ülkesinde Balassi Intézet Kültür Merkezi olarak hizmet veriyoruz. Kültürün merkezi olan İstanbul’da bu kültür merkezimizi açmak istiyoruz. Macaristan Hükümetimiz Türkiye’de bu kültür merkezini bir an evvel açılmasını istemektedir. İstanbul’un merkezi ve prestijli bir bölgesinde kültürel etkinlikleri yapabileceğimiz, kütüphanesi, tiyatro salonu olan bir yere ihtiyacımız var. Türkiye Budapeşte’de Yunus Emre Enstitüsünü açmak konusunda çok hızlı davrandı. Takdir ediyoruz.” dedi.

Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili de bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Macar Kültür Merkezini açılması hususunda Kültür Bakanlığı olarak ortak çalışmalara hazır olduklarını belirten Bilgili, “Bu güzel çalışmanın başlangıcı hayırlı sonu da hayırlı olur. İki kurum da çalışmalarını yapsın. Bir ay sonra sizi makamınızda dersimizi çalışmış olarak ziyaret edeceğim.” dedi.

TÜMÜŞAD Başkanı Şahbaz da Budapeşte’deki Yunus Emre Kültür Merkezi’nin çok önemli ve prestijli bir mevkide olduğunu, Macarlara da benzer kalitede bir yerin yakışacağını. Bu kültür merkezlerinin dost iki milletin birbirlerine daha da yakınlaşmasına vesile olacağına vurgu yaptı.

KAYNAK: Haber7 – 18 Mart 2013

Macaristan’ın Milli Bayramı İstanbul’da Kutlandı

15 Mart 1849 yılında bağımsızlığını ilan Macaristan’ın ‘Milli Bayramı’ İstanbul’da düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı.


Resepsiyon’da Macaristan Türkiye ilişkilerine katkıda bulunmasından dolayı Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz’a ‘Macaristan Cumhurbaşkanlığı Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ verildi.

Levent’teki İş Sanat Kültür Merkezi İş Kuleleri’nde düzenlenen Milli Gün kutlamasına katılan Macaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Tibor Misovicz burada yaptığı konuşmada, 1848-1849 Macar devrim ve özgürlüğünün 165. yıldönümünü kutladıklarını söyledi. Özgürlük mücadelesinde ülkesinin tamamen yıkıldığını fakat halkın kazandığını aktaran Misovicz, Macaristan’ın tarihi geçmişini kısaca özetlediği konuşmasında Osmanlıya ve Türklere övgüler yağdırdı. Misovicz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özgürlük mücadelesi döneminde bir kısım Macarlar çevre ülkelere muhacir olarak sığındılar. Osmanlı İmparatorluğu kendisine sığınan Macarlara çok iyi davrandı, bunların içinde, bir çok paşa çıktı. Her Macar vatandaşı adına Türk milletine, Macar bağımsızlık savaşçılarını korudukları, onlara sığınacak yer sağladıkları için teşekkürlerimi sunarım. Macar milleti bunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Bu cömertlik sadece okul kitaplarında değil, Macarların kalbinde de yer almaktadır. Son yüzyılda Türkler ile Macarlar arasındaki dostluk, ortaklık en üst noktalara yükselmiştir.”

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss de konuşmasında Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz’a neden ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ verildiğinin sebeplereni anlattı ve Şahbaz’ın özgeçmişi hakkında bilgi verdi. Daha sonra Macaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Tibor Misovicz, Osman Şahbaz’a Macaristan Cumhurbaşkanlığı ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’nı takdim etti.

Osman Şahbaz, madalya takdiminden sonra yaptığı konuşmada, kurucusu ve başkanı olduğu derneğin çalışmaları hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra 2000 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü’nde takdim edilen ‘Yurtdışındaki Başarılı İşadamı’ ödülünden sonra bugün ikinci vatanı saydığı Macaristan’dan ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’nı almanın onur ve mutluluğunu yaşadığını söyledi. Macaristan Türkiye ilişkilerine katkıda bulunabilmiş olmak ve çalışmaları nedeniyle böyle şerefli bir madalyaya layık görülmüş olduğu için büyük gurur duyduğunu aktaran Şahbaz sözlerini şöyle sürdürdü: “20 yılı aşkın süredir Macaristan ve Türkiye arasındaki gerek ticari gerekse dostluk ilişkilerini geliştirmek için özveri ile çalışmaya gayret ettim. Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orban, Türkiye’yi Macaristan’ın Orta Doğuya açılan köprüsü olarak tanımlıyor. Ben de önümüzdeki yıllarda Macaristan ile olan ticari ilişkilerimize hız verip 5 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak hedefiyle çalışmalarıma yön vereceğim. Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı olarak hizmetlerimi bundan sonrada da iki ülke faydasına devam ettireceğim.”

Gönüllülük ve paylaşma felsefesi ışığında iki ülke arasında bir köprü oluşturmak amacıyla 1997 yılında Türk-Macar İşadamları Derneğini (TÜMİŞAD) kurduklarını aktaran Şahbaz, derneklerinin 16 yıllık süre içinde birçok ulusal ve uluslararası organizasyon, proje, ve girişimin başlamasına öncülük ettiğini, etmeye devam edeceğini belirtti.

“İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi başta olmak üzere, kültürel, ticari, eğitim ve sosyal bir çok alanda çalışmalar yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz.” diyen Şahbaz sözlerini şöyle tamamladı: “İki ülkenin ‘Doğu ve Batı açılımları’ hususunda bir birine fazlasıyla ihtiyaçlarının olduğuna inandığım için bu ilişkilere katkı sağlamayı kendime bir misyon edindiğimi belirtmeliyim. Ortak tarihe ve kültüre sahibiz. Bu konuda hem Türkiye hem de Macaristan’a enerjimi, edindiğim bilgi ve tecrübemi aktarmayı bir borç biliyorum. Gönüllü çalışan insanlar varlıklı insanlardır. Varlıklı insan çok paraya sahip olan insan anlamına gelmez. Yetenekli, düşüncesi ve hayalleri olan, başkalarını harekete geçiren ve bir şeyleri iyiye yönelik değiştiren insanlar varlıklı insanlardır. Zenginlikler paylaştıkça artar, bu vesileyle başkalarını da varlıklı kılmaktadır. Sözlerimi Hz. Mevlana’nın şu sözüyle bitirmek istiyorum.. ‘Aynı dili değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşılır’ hepimize bunun bir mesaj olmasını ümit ediyorum.”

Macaristan Milli Bayramı resepsiyonunda ayrıca Ünlü Macar Sanatçısı Miklos Farago eserlerinden oluşan ‘Sergi Açılışı’ yapıldı. Milli Bayram Resepsiyonuna, dünyaca ünlü Experi Dance dans grubu ‘Binbir Yıl ‘isimli dans gösterisi ile renk kattı.

Macar Milli Günü kutlamasına ayrıca Macar Dışişleri Bakanlığı, Batı ve Balkan Masası Drektörü Krisztian Posa, Macaristan Parlamentolar arası AB Başkanı Dr. Richard Hörcsik, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Prof.Dr. Hovari Janos, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Eyalet Valisi Ervin Demeter,İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya,Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Belediye BaşkanıYaşar Bahçeci, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Doç.Dr. H. Mustafa Palancıoğlu ileTürkiye’de yaşayan Macarlar, İstanbul’daki diplomatik misyon temsilcileri, TÜMİŞAD üyeleri ile çok sayıda işadamı ve davetli katıldı.

KAYNAK: DHA, 22 Mart 2013

Macar Bağımsızlık Bayramı Onuruna Ankara’da Resepsiyon Verildi

Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlenen resepsiyona Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Ankara Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Prof.Dr.Anıl Çeçen, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Tosun Saral,


Dr. Fikret Tanzer, Macar Bilimler Akademisi Genel Müdürü Dr. Fodor Pal, Ankara Üniversitesi DTCF Hungaroloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Naciye Güngörmüş, Dr. Eva Kincses Nagy Büyükelçilik çalışanları, öğrenciler ile çok sayıda diplomat, sivil ve asker katılımcı iştirak etti.

Coşkulu ve kalabalık katılımcılar Lajos Kossuth’un anısına önce Büyükelçiliğin önündeki anıta çelenk koydular.

Büyükelçi Dr. Janos Hovari, resepsiyonda yaptığı konuşmada, geniş katılımcı topluluğunu görmekten dolayı çok memnun olduğunu dile getirirken, Macaristan’daki 1848-1849 ihtilali ve Özgürlük Savaşı’nın ülke tarihi için önemine dikkat çekti. Lajos Kossuth’un Macaristan özgürlüğü ve bağımsızlığı için vermiş olduğu mücadele sonunda Modern Macaristan’ın kurucusu sayabiliriz. Kossuth’un hayatından ve yolundan çıkartılacak bir çok ders olduğuna vurgu yaptı.

1849 Yılında Macaristan’ın bağımsızlığını ilan eden ve Macaristan’ın ” geçici ” sıfatıyla da olsa ilk Cumhurbaşkanı olan Kossuth Avusturya’ya karşı verilen savaşı Rusya’nın da Avusturya’nın yanında savaşta yer alması üzerine mağlup olmuş ve Osmanlı topraklarına Kütahya’da hayat sürmüştür.

1850 – 1851 Yıllarında ailesi ve himayesindekilerle birlikte Kütahya’da yaşamıştır. Macaristan için hazırlamış olduğu anayasa taslağını da burada yazmıştır.

İhtilalin Macaristan tarihinde bir dönüm noktası oluşturduğunu kaydeden Dr. Hovari, yeni nesiller tarafından tarihin iyi anlaşılması ve bilinmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Resepsiyon, katılımcılara yapılan Macar yemekleri ve tatlıları servisiyle devam etti.

Kaynak: Gürses Gazetesi – 15 Mart 2013

14 Mart 2013 tarihinde Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği’nde Verilen Resepsiyonda Derneğimiz Başkan Yardımcısı Sayın Tosun Saral’ın İrat Ettiği Nutuk

tosun saral_nutuk

Ekselans Büyükelçi Dr. János Hóváry ve Sayın Konuklar!

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlarım! Kendisini Türk-Macar dostluğuna hizmet etmeye adamış Türk-Macar Dostluk Derneği’ni temsilen bana birkaç söz söyleme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

İçinde bulunduğumuz Mart ayı sadece Macar kardeşlerimiz için değil bizim için de önemli anlama sahip bir aydır. Sadece 4 gün sonra, 18 Mart 1915 günü Çanakkale’deki Deniz Savaşları’nda çarpışan kahraman askerleri anacağız. Tarihte pek az savaş, çarpışan taraflar arasında ebedî dostluk ve kardeşliğin tohumlarını atmıştır. Bu savaş sonrası Anzak kardeşlerimizle yakın kardeşlik bağı kurmuştuk. Ancak, diğer taraftan sadece Çanakkale’de değil, Filistin’de ve Sina’da bizimle omuz omuza çarpışarak ülkemizin selâmeti için canlarını tereddütsüz veren, cefa çeken fedakâr Macar- kardeşlerimizi de unutmamalıyız. Onların hepsi teşekkürü hak ediyor! Bizim için bu isimsiz kahramanlar da tıpkı 1848’de bağımsızlıkları için savaşan dedeleri gibi gözü pekti. Hepsini huzurlarınızda saygıyla anıyorum! Hepsi artık ebediyete intikal ettiler. Huzur içinde uyusunlar!

Dileriz ki, iki ulus da bir daha böyle bağımsızlık savaşları vermek zorunda kalmaz ve gelecekte bu tarz buluşmalar barışta yapılacak işbirliklerini kutlamak üzere gerçekleştirilir.

Teşekkür ederim!

DTCF Macar Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencileri’nden Kossuth Lajos Marşı

15 Mart Macar Bağımsızlık Bayramı kutlamaları münasebetiyle 14 Mart 2013 günü Ankara’daki Macaristan Büyükelçiliği’nde düzenlenen törende Ankara Üniversitesi DTCF Macar Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden oluşan koro Bağımsızlık Savaşı önderi Lajos Kossuth (Layoş Koşut) anısına ithaf edilen marşı seslendirmişlerdir.