İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şu ayda yayınlananlar: Ocak 2016

Türkler ve Macarlar tekrar buluşacak!

Macaristan’ın Zigetvar Kalesi’ni kuşatan ve burada hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman Han ile Macar Komutan Zrinyi 450 yıl sonra görkemli bir törenle anılacak.


2016 yılın Eylül ayında gerçekleşecek tören, Kanuni’nin doğduğu şehir Trabzon ile öldüğü şehir olan Zigetvar arasında başlayan dostluk çerçevesinde gerçekleştirilecek. Her iki şehrin Belediye ve Ticaret ve Sanayi Odaları kardeş oda protokolü ile her yıl karşılıklı ziyaretlerde bulunarak iki toplum arasında savaştan barışa açılan yolu güzelleştirirken, Kanuni ve Zrinyi anıt heykelleri her iki şehir sınırlarında kurulan Türk-Macar Dostluk Parkları’nda sergileniyor.

Kuşatmada hastalanarak yaşamını kaybeden Kanuni’nin iç organları için yapılan mezara geçtiğimiz ay içerisinde Zigetvar yakınlarında ancak ulaşılabildi. 2016 yılı için planlanan tören hazırlıkları için Trabzon’a gelen Macaristan’ın Zigetvar Belediye Başkanı Dr. Peter Vass ve beraberindeki Danışman Röbert Fazekas Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ziyaretlerinin ardından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyarette bulundu. Başkan M.Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Macar heyet ile yapılan toplantının ardından TTSO Özel İpekyolu Müzesi ziyaret edildi.

Bundan sonra daha sık görüşmelerin devam etmesi dileğinde bulunun Başkan M.Suat Hacısalihoğlu Trabzon ile Zigetvar şehirlerinin belediyelerinin kardeş olmasının yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odalarının da kardeş oda protokolleri kapsamında çeşitli çalışmalarda bulunduğunu hatırlattı. Hacısalihoğlu, “Trabzon ve Zigetvar arasında iş adamlarının ikili iş görüşmeleri için birçok toplantı geçmiş yıllarda yapıldı. Zigetvar’daki anma törenlerine heyetler halinde katıldık. Kardeş odamız Zigetvarı Trabzon olarak çok önemsiyoruz. Kardeşliği somut projelere aktarmak istiyoruz” dedi.

BİZİM İKİ KAHRAMANIMIZ VAR

Belediye Başkanı Dr. Peter Vass da Zigetvar’ın çok küçük bir kasaba olduğunu ifade ederek 450 yıl önce başlayan tarihsel olayların günümüzde her iki halka da dostluğu getirdiğini söyledi. Vass, “İki kahramanımız var. Birincisi dünyanın en stratejik insanlarından biri Kanuni Sultan Süleyman’dır. Diğeri ise Zirinyi komutandır. Her iki millet için de bu olay çok önemlidir. 2016 yılı içerisinde büyük bir organizasyona ev sahipliği yaparak kahramanlarımızı anacağız. Macaristan hükümeti bu yıl bu etkinliklere büyük destek veriyor. 450. yıl dönümünde bu törenleri daha etkili olması için çalışıyoruz. Zigetvar kalesi ve çevresinde onarımı tamamlayacağız. Tarihi canlandıracağız. Aynı şekilde Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesini de restore etmek istiyoruz. Türkiye’nin desteği ile bu projeyi de tamamlayacağız. Türk Macar Dostluk Parkı’nda da bazı yenilikler yapmayı öngörüyoruz. Kültürel ve sosyal ilişkilerimizin yanı sıra ticari ilişkilerimizin de bu anlamda gelişmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber61 – 19 Ocak 2016

Türkçe, Macaristan’da seçmeli ders oldu

Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Macaristan’da Türkçe’nin seçmeli ders olarak okutulmasının “tarihi bir an” olduğunu söyledi.


Bakan Varga, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Obuda Lisesi’ne hediye edilen dil laboratuvarının teslim törenine katıldı.

Burada konuşan Varga, Macaristan’da bir lisede Türkçe’nin seçmeli ders olarak verilmesini “tarihi bir an” şeklinde nitelendirerek, ”Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz çünkü Macaristan’da ilk defa Macar devletinin yönetimi altındaki bir okulda Türkçe seçmeli ders oldu. Bu adımın atılmasında TİKA başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Macaristan ve Türkiye arasında siyasi ilişkilerin “mükemmel” olduğunu belirten Varga, sözlerini şöyle sürdürdü: ”İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler tarihi bir seviyede. İkili ilişkilerin daha da gelişmesi için siyasiler olarak tüm olanaklarımızı kullanıyoruz. Bu ilişkilerin ekonomi alanına da sirayet ettiğini görüyoruz. Örneğin, 2015 yılının ilk 10 ayında Macaristan’ın Türkiye’ye ihracatı ise yüzde 19, ithalatı ise yüzde 25 arttı. İki ülke arasında tarihi mekanların korunması konusunda örnek gösterebilecek derecede işbirliği mevcut. Budapeşte’deki Gül Baba türbesi başta olmak üzere, Zigetvar, Eğri ve Pecs şehirlerindeki Türk dönemi tarihi eserlerin korunması konusunda da çalışmalar devam ediyor.”

Varga, Türkler ve Macarların geçmişte yaşananları arkalarında bırakarak ortak bir geleceğe baktıklarını kaydederek, ”Osmanlı, Macarların tarihi simalarından Rakoczi ve Kossuth’u kendi ülkesinde kabul etti. Macaristan’da hala Macarların Türk mü yoksa Fin-Ugor kökeninden mi geldiği tartışması devam ediyor. Bugün her iki milleti siyasi, kültürel ve birçok alanda çeşitli bağlar birleştiriyor. Örneğin meşhur Macar futbolcu Balazs Dzsudzsak’ın Türkiye’de forma giymesi bizi mutlu ediyor” dedi.

Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alattin Temur da Türkiye ile Macaristan arasındaki ikili ilişkinin her geçen gün daha da kuvvetlendiğini ifade ederek, ”Türkiye ve Macaristan çok özel ilişkilere sahip iki ülkedir. Tarihte zaman zaman rekabet yaşamış olsa da bunu arkalarında bırakıp yüzlerini ve kalplerini geleceğe ve dostluğa çevirebilmiş iki millettir. Türkiye ve Macaristan tarih boyunca birbirlerini desteklemiş ve yardımcı olmuştur” ifadesini kullandı.

TİKA’nın Budapeşte Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş da Macarların yabancı dile büyük önem verdiklerine dikkati çekerek, ”Tarih boyunca Macaristan’da çok önemli Türkologlar yetişti. Bu okulda da gördüğümüz gibi Macaristan yabancı dil eğitimine büyük önem veriyor. Biz de bugün Macar dostlarımıza verdiğimiz destek ile çalışmalarına yardımcı olmayı hedefledik. Dil laboratuvarımız hem öğretmenlerimize hem de öğrencilerimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Kaynak: AA – 12 Ocak 2016

Yönetim Kurulu Üyemiz Mehmet Emin Yılmaz’ın son kitabı çıktı!..

sigetvarSigetvar’da Türk Mimârîsi

Türbe Palankası: Kānûnî Sultan Süleyman’ın Makām Türbesi

“Değerli mimar Mehmet Emin Yılmaz’ın bu eseri, Sigetvar’da Türk Mimari eserleri ve bilhassa ana konusu olan Türbe Palankası ve Kanuni Sultan Süleyman’ın makam türbesi hakkındadır. Merhum Ekrem Hakkı Ayverdi nin idaresinde mimar İ. Aydın Yüksel, İbrahim Numan ve Gürbüz Ertürk’den kurulu heyetin iki yıl süren çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve İstanbul Fetih Cemiyeti tarafından yayınlanan Avrupa’daki Osmanlı Mimari Eserleri külliyatının tamamlayıcısı niteliğindedir.”

İstanbul Fetih Cemiyeti

İlk yayın tarihi: Aralık 2015
Sayfa sayısı: 244
ISBN 978-975-7618-59-1
İSTANBUL FETİH CEMİYETİ

Yenipazar Sancağı’nda Avusturya-Macaristan Mevcudiyeti

Tamara Scheer, “BM, NATO ve AB’nin kuruluşlarından çok önce gerçekleşen bir dış ülke görevi: Yenipazar Sancağı’nda Avusturya-Macaristan Mevcudiyeti (1879-1908)”, Çiğdem Dumanlı (çev.), Toplumsal Tarih, S.264 (Aralık 2015), s.50-57.

tamara cigdem

tamara cigdem

tamara cigdem

tamara cigdem

tamara cigdem

tamara cigdem

tamara cigdem

tamara cigdem