Derneğimizin başkanı İsmail Tosun Saral’ın “Atatürk’ün Ulus ve Avrasya Konusundaki Düşünceleri” isimli makalesi sitemize eklenmiştir. Okumak için tıklayınız.
Şu ayda yayınlananlar: Eylül 2019
İsmail Tosun Saral, “Atatürk’ün Ulus ve Avrasya Konusundaki Düşünceleri”, Düşünce ve Tarih Dergisi, Kasım 2016.
Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay, Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin her alanda mükemmel olduğunu söyledi.
Büyükelçi Oktay, Macaristan’daki Osmanlı eserleri arasında yer alan Gül Baba Türbesi’nde düzenlenen ”Rakoczi’den Günümüze Macar Göçü ve Uluslararası İlişkiler” adlı konferansta konuştu.
Geçen yıl Türk-Macar diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 95’inci yıl dönümünün kutlandığını aktaran Oktay, Türk ve Macar halklarının tarihi bağlarının kökenine inmek için, geçmiş bin yılı aşan bir perspektifle bakılması gerektiğini ifade etti.
Oktay, Macaristan Prensi II. Ferenc Rakoczi’nin 1720-1735 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğunun misafiri olduğunu hatırlattı.
Türkler ve Macarların 150 yıl birlikte yaşadığını, Macaristan’daki Osmanlı döneminin ardından ise Osmanlı topraklarının birçok Macar mülteci için güvenli bir liman haline geldiğini anlatan Oktay, “Bunların en tanınmışları kuşkusuz hatıraları anıt ve müzelerle her iki ülkede de canlı tutulan İmre Thököly, Ferenc Rakoczi ve Lajos Kossuth. Vatanları uğruna büyük fedakarlıkta bulunan ve seçkin birer komutan ve devlet adamı olarak kendilerine Macarların yanı sıra Türkler de derin bir saygı besliyor.” diye konuştu.
Oktay, Türklerin akrabaları olarak gördükleri Macarlara kapılarını sadece 18’inci ve 19’uncu yüzyıllarda değil sonrasında da hep açık tuttuğuna işaret ederek, “1944 yılında Budapeşte Nazi Almanyası tarafından işgal edildiğinde hayatı tehlikeye giren Başbakan Miklos Kallay’ın 8 ay süreyle Türk Büyükelçiliğinde himaye edilmesi, keza 1956 Macar devrimi sırasında yüzlerce Macar mültecinin Türkiye’ye kabul edilmesi gibi gelişmeler bu durumun nispeten az bilinen örnekleridir.” ifadelerini kullandı.
Türk ve Macar hükümetlerinin ikili ilişkilere büyük önem verdiğini belirten Oktay, iki ülke arasındaki ticaret hacminin istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü vurguladı.
Oktay, Macaristan’daki Türk yatırımlarının son dönemde belirgin bir şekilde artmaya başladığını ve karşılıklı turizm rakamlarında da canlanma görüldüğünü kaydederek, “Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkiler bugün her alanda mükemmel.” değerlendirmesinde bulundu.
İkili ziyaretlerin de son dönemde ivme kazandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın restorasyonu tamamlanan Gül Baba Türbesi’nin açılışı için geçen yıl Macaristan’ı ziyaret ettiğini de hatırlatan Büyükelçi Oktay, Erdoğan’ın kasım ayında, Macaristan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi (YDSK) toplantısına katılmak için Budapeşte’ye geleceğini söyledi.
Programa, Gül Baba Vakfı Genel Müdürü İstvan Szalai, Macaristan Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
– Osmanlı’ya sığındı
Macaristan Prensi II. Ferenc Rakoczi, Macaristan’ı işgal eden Avusturya’ya karşı yürüttüğü Macar ayaklanmasının lideri oldu.
Başarısız olmasının ardından Osmanlı İmparatorluğuna sığınan Rakoczi, 1720-1735 yılları arasında Tekirdağ’da yaşadı.
Macar hükümeti, Rakoczi’nin Tekirdağ’da yaşadığı 3 katlı evi 1931’de satın alarak müzeye dönüştürdü.
Barbaros Caddesi’ndeki müze evi, her yıl çok sayıda Macar ziyaret ediyor.
Kaynak: AA – 26.09.2019
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Tamas Menczer, Gül Baba Türbesi’nde düzenlenen festivalin hedefinin Türk halkını ve iki kültür arasındaki benzerlikleri tanıtmak olduğunu belirterek, “Türk ve Macar tarihi birçok dönemde birbiriyle kesişti.” dedi.
Menczer, Macaristan’daki Osmanlı eserleri arasında yer alan Gül Baba Türbesi’nde düzenlenen ve 3 gün sürecek olan Gül Baba Kültür Festivali’nin açılışında konuştu.
Kültürel değerlerin korundukça gelecekte daha güçlü olunacağına işaret eden Menczer, ”Gül Baba Türbesi’nde düzenlenen bu festivalin hedefi, Türk halkını ve iki kültür arasındaki benzerlikleri tanıtmak. Türk ve Macar tarihi, birçok dönemde birbiriyle kesişti.” ifadesini kullandı.
Menczer, Kütahya’daki Macaristan milli kahramanı Lajos Kossuth ve dünyaca ünlü Macar besteci Bela Bartok’un Osmaniye’deki müzelerinin Türkiye tarafından korunduğunu vurguladı.
Menczer, Gül Baba Vakfı’nın bir yılda 60’a yakın program düzenlediğini de anımsattı.
Gül Baba Vakfı Genel Müdürü İstvan Szalai, konuşmasında, Gül Baba Türbesi’nin restorasyon sonrası geçen yıl kasımda açıldığını hatırlatarak, bugüne kadar 32 binden fazla kişinin ziyaret ettiği bilgisini paylaştı.
Festival süresince, Türk ve Macar kültürü temsilcilerinin yer alacağını belirten Szalai, etkinlikte konserler, bilimsel sunumlar ve sergiler düzenleneceğini sözlerine ekledi.
– Gül Baba
Gül Baba, 2 Eylül 1541’de Kanuni Sultan Süleyman’ın Budin seferi sırasında vefat etti. Tarihi kayıtlara göre, Kanuni Sultan Süleyman, Gül Baba’nın cenaze namazına bizzat katıldı.
Gül Baba Türbesi 1543-1548 döneminde 3. Budin Beylerbeyi olan Yahya Paşazade Mehmet Paşa tarafından yaptırıldı.
Türk-Macar dostluğunun sembolü kabul edilen “Budin’in manevi bekçisi” Gül Baba Türbesi, başkent Budapeşte’de Gül Tepesi (Rozsadomb) olarak bilinen bölgede yer alıyor.
Kaynak: Timeturk – 20.09.2019
Türk Keneşi tanıtım ofisi Budapeşte’de açılacak.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Keneşi-Türk Konseyi) tanıtım ofisi hizmete girecek.
Başkent Budapeşte’de düzenlenecek açılış programına, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Muhtar Tleuberdi ve Türk Keneşi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev katılacak.
Ayrıca, ziyaret kapsamında Bakan Çavuşoğlu ve diğer bakanlar Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından kabul edilecek.
Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise ”2014 yılında Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesine, 2018 yılında ise Türk Konseyine ve Türk Akademisine gözlemci üye olan Macaristan ile Türk Konseyi arasındaki iş birliği bahse konu ofisin açılmasıyla kurumsal bir düzeyde gelişmeye devam edecektir.” ifadeleri yer aldı.
Kaynak: AA – 18.09.2019
Başkan Büyükakın, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’i makamında ağırladı.
Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis ve Fahri Konsolos Alpslan Kaya’yı makamında misafir etti. Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Kocaeli’ne gelen Macaristan Büyükelçisi Matis, Başkan Büyükakın’a kendilerine zaman ayırdığı için teşekkür ederek, 17 Ekim tarihinde Macaristan’ın ülke tanıtımını Kocaeli Sanayi Odası ile birlikte yapacaklarını belirtti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Erol’un da yer aldığı ziyarette, ulusal ve uluslararası gelişmeler de ele alındı.
“İKİ ÜLKE ARASINDA SON DERECE GÜZEL BİR İŞBİRLİĞİ VAR”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şeref defterini imzalayan Büyükelçi Matis, Türkiye Macaristan işbirliği hakkında Başkan Büyükakın’a bilgi aktarırken, “Türkiye ile yapılan yatırım ve iş fırsatlarını yenileyerek, dış ticaret faaliyetlerini arttırmak istiyoruz. Siyasi açıdan da iki ülke arasında son derece güzel bir işbirliği var” şeklinde konuştu. Büyükelçi Matis’e kendilerine gerçekleştirdikleri nazik ziyaret için teşekkür eden Başkan Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği ve geçireceği projeler hakkında Matis’le bilgi paylaşımı gerçekleştirdi. Türkiye’nin ortak tarihi çerçevesinde Macaristan’la önemli kültür mirası projelerinin olduğunun da ifade edildiği ziyarette, Budapeşte, Peç, Zigetvar, Eger gibi şehirlerde birçok eserin (cami, hamam, türbe) TİKA tarafından restorasyonu için çalışmaların sürdürüldüğü vurgulandı.
“YENİ İŞ FIRSATLARI YAKALANMASI İÇİN SORUMLULUK ALACAĞIZ”
Restorasyonu tamamlanan Gül Baba Türbesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim 2018 tarihindeki ziyaretleri sırasında açıldığını da dile getiren Büyükelçi Matis, tarihte Osmanlı İmparatorluğu himayesinde Kocaeli’nde ikamet eden Macar halk kahramanı Thökly İmre anıtı ve müze ile ilgili yapılan çalışmalar için de Başkan Büyükakın’a teşekkür etti. Görüşmede, 2008 yılında Sekapark içerisinde Thökeli İmre Anı Evi’nde Macar Milli Müzesi tarafından bağışlanan eserlerle bu anı evinde sergilenmeye başlandığı da dile getirildi. Başkan Büyükakın, Kocaelide ki iş dünyası ile Macaristan’daki iş insanlarının bir araya gelerek yeni iş fırsatları yakalaması için sorumluluk alacaklarını da söyledi. Birliktelik karşılıklı yapılan görüş alışverişinin ardından sona erdi.
Kaynak: Kocaeli Gazetesi – 11.09.2019
Zigetvar Kuşatması sırasında 7 Eylül 1566’da hayatını kaybeden Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın Macaristan’da türbesinin de bulunduğu bölge, yıl sonuna kadar açık hava müzesine dönüştürülecek.
Osmanlı Devleti’nin en önemli padişahları arasında yer alan ve 7 Eylül 1566’da Zigetvar Kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın, Macaristan’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından ortaya çıkarılan türbesinin de bulunduğu bölgenin yıl sonuna kadar açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanıyor.
Zigetvar Seferi sırasında 1566’da hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın naaşının bozulmaması için çıkarılan iç organlarının defnedildiği Macaristan’ın Zigetvar kentinde, “Turbek” adı verilen bölgedeki Üzüm Tepesi’nde TİKA’nın destekleri ile yürütülen araştırma ve kazı çalışmalarının son aşamasında ulaşılan buluntular, Zigetvar Kalesi’nde, ”Turbek: Sultan Süleyman’ın Şehri- Turbek’te Bulunan Buluntular Sergisi”nde tanıtılıyor.
Ayrıca araştırma ekibi ”Süleyman’ın Türbesinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” başlıklı konferans düzenliyor.
Açık hava müzesine dönüşecek
TİKA ile Zigetvar Belediyesi arasında 2012’de imzalanan antlaşma çerçevesinde hayata geçirilen “Macaristan Zigetvar’daki Kanuni Sultan Süleyman Türbesi Kazı ve Araştırma Projesi” kapsamında, 2015’te Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği yer, 2016’da Osmanlı’nın önde gelen vezirlerinden Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırdığı cami, 2017’de ise caminin yanındaki tekke kalıntıları bulunmuştu.
Son olarak 20 Mayıs 2019’da başlanan kazılarda ise tekke ve içerisindeki misafirhane ortaya çıkarılmıştı.
İki mahallesi bulunan bir kasaba olduğu düşünülen, Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesi, cami, tekke, kervansaray, ordugah ve onu koruyan palanka ile Macaristan’daki tek Osmanlı yerleşkesi olan ve 2017’de koruma altına alınan alanın açık hava müzesine dönüştürülerek ziyarete açılmasına ilişkin projeninyıl sonuna kadar tamamlanması için hazırlıklar sürüyor.
Kanuni’nin ölümü gizlenmişti
Kanuni Sultan Süleyman 1566’da hasta olmasına rağmen Avusturya’ya karşı sefere çıkma kararı aldı.
Osmanlı topraklarını 46 yıllık padişahlığı sırasında büyük oranda genişleten Kanuni, hayatını Zigetvar Kalesi Kuşatması sırasında kaybetti.
Kanuni Sultan Süleyman’ın ölüm haberi, askerler arasında kalenin fethi gerçekleşinceye kadar moral bozukluğu yaratmaması için gizlenmişti.
Kanuni’nin naaşının bozulmaması için, iç organları çıkartılarak otağının bulunduğu yere gizlice gömülmüştü. Kanuni’nin bedeni ise muhasaradan sonra İstanbul’a getirilerek, Süleymaniye Camisi avlusundaki bugünkü yerine defnedilmişti.
Kanuni’nin ölümünden sonra tahta geçen İkinci Selim, babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe, etrafına da külliye yaptırmıştı. 150 yıl kadar kalan bu yapılar Zigetvar Kalesi’ni işgal eden Habsburg askerleri tarafından yıkılmıştı. Daha sonra Macarlar tarafından bu bölgeye türbe anlamına gelen “Turbek” ismi konulmuştu.
Kaynak: AA – 06.09.2019