İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Macaristan’ın Milli Bayramı İstanbul’da Kutlandı

15 Mart 1849 yılında bağımsızlığını ilan Macaristan’ın ‘Milli Bayramı’ İstanbul’da düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı.


Resepsiyon’da Macaristan Türkiye ilişkilerine katkıda bulunmasından dolayı Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz’a ‘Macaristan Cumhurbaşkanlığı Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ verildi.

Levent’teki İş Sanat Kültür Merkezi İş Kuleleri’nde düzenlenen Milli Gün kutlamasına katılan Macaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Tibor Misovicz burada yaptığı konuşmada, 1848-1849 Macar devrim ve özgürlüğünün 165. yıldönümünü kutladıklarını söyledi. Özgürlük mücadelesinde ülkesinin tamamen yıkıldığını fakat halkın kazandığını aktaran Misovicz, Macaristan’ın tarihi geçmişini kısaca özetlediği konuşmasında Osmanlıya ve Türklere övgüler yağdırdı. Misovicz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özgürlük mücadelesi döneminde bir kısım Macarlar çevre ülkelere muhacir olarak sığındılar. Osmanlı İmparatorluğu kendisine sığınan Macarlara çok iyi davrandı, bunların içinde, bir çok paşa çıktı. Her Macar vatandaşı adına Türk milletine, Macar bağımsızlık savaşçılarını korudukları, onlara sığınacak yer sağladıkları için teşekkürlerimi sunarım. Macar milleti bunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Bu cömertlik sadece okul kitaplarında değil, Macarların kalbinde de yer almaktadır. Son yüzyılda Türkler ile Macarlar arasındaki dostluk, ortaklık en üst noktalara yükselmiştir.”

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss de konuşmasında Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz’a neden ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ verildiğinin sebeplereni anlattı ve Şahbaz’ın özgeçmişi hakkında bilgi verdi. Daha sonra Macaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Tibor Misovicz, Osman Şahbaz’a Macaristan Cumhurbaşkanlığı ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’nı takdim etti.

Osman Şahbaz, madalya takdiminden sonra yaptığı konuşmada, kurucusu ve başkanı olduğu derneğin çalışmaları hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra 2000 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü’nde takdim edilen ‘Yurtdışındaki Başarılı İşadamı’ ödülünden sonra bugün ikinci vatanı saydığı Macaristan’dan ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’nı almanın onur ve mutluluğunu yaşadığını söyledi. Macaristan Türkiye ilişkilerine katkıda bulunabilmiş olmak ve çalışmaları nedeniyle böyle şerefli bir madalyaya layık görülmüş olduğu için büyük gurur duyduğunu aktaran Şahbaz sözlerini şöyle sürdürdü: “20 yılı aşkın süredir Macaristan ve Türkiye arasındaki gerek ticari gerekse dostluk ilişkilerini geliştirmek için özveri ile çalışmaya gayret ettim. Macaristan Başbakanı Sayın Viktor Orban, Türkiye’yi Macaristan’ın Orta Doğuya açılan köprüsü olarak tanımlıyor. Ben de önümüzdeki yıllarda Macaristan ile olan ticari ilişkilerimize hız verip 5 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak hedefiyle çalışmalarıma yön vereceğim. Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı olarak hizmetlerimi bundan sonrada da iki ülke faydasına devam ettireceğim.”

Gönüllülük ve paylaşma felsefesi ışığında iki ülke arasında bir köprü oluşturmak amacıyla 1997 yılında Türk-Macar İşadamları Derneğini (TÜMİŞAD) kurduklarını aktaran Şahbaz, derneklerinin 16 yıllık süre içinde birçok ulusal ve uluslararası organizasyon, proje, ve girişimin başlamasına öncülük ettiğini, etmeye devam edeceğini belirtti.

“İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi başta olmak üzere, kültürel, ticari, eğitim ve sosyal bir çok alanda çalışmalar yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz.” diyen Şahbaz sözlerini şöyle tamamladı: “İki ülkenin ‘Doğu ve Batı açılımları’ hususunda bir birine fazlasıyla ihtiyaçlarının olduğuna inandığım için bu ilişkilere katkı sağlamayı kendime bir misyon edindiğimi belirtmeliyim. Ortak tarihe ve kültüre sahibiz. Bu konuda hem Türkiye hem de Macaristan’a enerjimi, edindiğim bilgi ve tecrübemi aktarmayı bir borç biliyorum. Gönüllü çalışan insanlar varlıklı insanlardır. Varlıklı insan çok paraya sahip olan insan anlamına gelmez. Yetenekli, düşüncesi ve hayalleri olan, başkalarını harekete geçiren ve bir şeyleri iyiye yönelik değiştiren insanlar varlıklı insanlardır. Zenginlikler paylaştıkça artar, bu vesileyle başkalarını da varlıklı kılmaktadır. Sözlerimi Hz. Mevlana’nın şu sözüyle bitirmek istiyorum.. ‘Aynı dili değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşılır’ hepimize bunun bir mesaj olmasını ümit ediyorum.”

Macaristan Milli Bayramı resepsiyonunda ayrıca Ünlü Macar Sanatçısı Miklos Farago eserlerinden oluşan ‘Sergi Açılışı’ yapıldı. Milli Bayram Resepsiyonuna, dünyaca ünlü Experi Dance dans grubu ‘Binbir Yıl ‘isimli dans gösterisi ile renk kattı.

Macar Milli Günü kutlamasına ayrıca Macar Dışişleri Bakanlığı, Batı ve Balkan Masası Drektörü Krisztian Posa, Macaristan Parlamentolar arası AB Başkanı Dr. Richard Hörcsik, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Prof.Dr. Hovari Janos, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Eyalet Valisi Ervin Demeter,İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya,Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Belediye BaşkanıYaşar Bahçeci, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Doç.Dr. H. Mustafa Palancıoğlu ileTürkiye’de yaşayan Macarlar, İstanbul’daki diplomatik misyon temsilcileri, TÜMİŞAD üyeleri ile çok sayıda işadamı ve davetli katıldı.

KAYNAK: DHA, 22 Mart 2013