Edebiyat dostu, gönül insanı Selçuk Ülger’in on dört ayrı deneme / anlatı yazısından oluşan ve Nazım Hikmet’in şiirinden ilham alarak ismini koyduğu “Kavanozdaki Yürek” kitabı 15 Ekim’de Kaynak Yayınları’ndan çıkıyor. Türk-Macar dostluğunun yılmaz bekçilerinden Ülger’in kitabının tanıtımı 8-12 Kasım tarihlerinde Macaristan’ın taltif edileceği İstanbul Kitap Fuarı’nda yapılacaktır. Ülger, kitabı ve Türk-Macar dostluğu hakkında derneğimize şunları söyledi:
“Edebiyata, şiire verilen emek, duyulan sevgi karşılıksızdır. Hiçbir şekilde herhangi bir beklenti içinde vs değilim. Sizin gibi, Sevgi Can [Yağcı Aksel] gibi, Edit [Tasnádi] Hanım gibi gibi Türk- Macar dostluğuna ve iki ülke edebiyatına omuz vermiş, yetkin isimlerin sevincime ortak olması, fuarda ilk kitabımı okşaması beni sınırsız mutlu edecektir…”
Ülger’in kitabında yer verdiği yazıların konularına kısaca göz atalım:
Attila József’in Kazandırdığı Dostluklar.
Yazarın Frankfurt’ta tanıştığı bir Macar bayanla, Attila József’in şiirleriyle başlayan bir dostluğunun öyküsü, tanışmalarını sağlayan ANNE şiiriyle ve Attila’nın yaşamından alınmış çarpıcı kesitlerle anlatılıyor.
Tuna Boylarında Attila Jozsef’in Ayak İzlerini Ararken.
Yazarın Ágota isimli o dostunun davetiyle Budapeşte’ye gidişi; kendisini konuk edişi, yaşadıkları, Estergon kenti, Balassi, Mihály Babits… Attila’nın izlerini sürüşü, Budapeşte’nin birçok değişik yanı, Gül Baba, Petöfi anıtı, Zincir Köprüsü vs. vs şiirlerle bezenerek anlatılıyor…
Nazım Hikmet Budapeşte… başlıklı yazı
Nazım’a Estergon’dan Yazılmış Bir mektup
Kavanozdaki Yürek/ Şiirin alt öyküsüyle: Klinikte yazılmış şiir.
Macar Ovalarında Yaşadığım Dostluklar/ Petöfi’nin İzlerinden örneklerle…
Petöfi Ve Julia Szendrey Aşkı/ 1848 Bağımsızlık savaşı günleri, Julia- Petöfi tanışmaları/ aşk öyküleri/ Segesvar savaşı/ Petöfi’nin Ölümü/ Eylül Sonu Şiirinin yazılışı, detaylı anlatılıyor.
Macaristan’dan Gelen Mektup
Ülger’in müstesna dostu Ágota’nın diliyle mektubundan yola çıkarak/ Mikloş Radnoti/ karısı Fanni/ Abda’da kurşuna dizilişi ve Ülger’in çevirisiyle Karıma Mektup şiiriyle bezeli lirik bir yazı…
Petöfi/ Hortogbay Çarda Anıları/ Bir şiirin öyküsü.
Enver Gökçe’yi Puszta’da Anımsama. 12 Eylül darbe günlerine geri dönüşlerle Puszta’da şairimizin anılışı…
Ve içinden Fakir Baykurt’un, Metin Demirtaş’ın geçtiği çarpıcı anılarla dolu diğer yazılar… Kitap, 20 Eylül’den itibaren www.kaynakyayinlari.com adresinden % 25 indirimli olarak istenebilir. Ayrıca 8-16 Kasım 2014 tarihlerinde, Macaristan’ın konuk ülke olduğu 33. İstanbul Kitap Fuarında, Kaynak Yayınları Standında kitap tanıtılacaktır…
Esere önsöz yazan şair-yazar Metin Demirtaş, aşağıda okuyacağınız satırları kaleme aldıktan çok kısa bir süre sonra aramızdan ayrılmıştır:
“KAVANOZDAKİ YÜREK”
1955 güzü. Budapeşte’de bir klinik odasında Macaristan’ın ünlü kalp doktoru Littmann İmre, kulağındaki aygıtla konuk şair Nazım Hikmet’in sancılı yüreğini dinlemektedir.
Şairin gözü doktorun masasındaki cam kavanoza takılır.
İlaçlı sıvıyla dolu kavanozda bir kalp vardır. Genç bir kadının kalbi…
Daha sırtına geçirdiği gömleğini iliklemeden merakla kavanozdaki yüreğin sırrını sorar doktoruna şair.
Ve ”Kavanozdaki Yürek” in öyküsünü şair dostuna anlatmaya başlar doktor…
”Bu kitabında Selçuk, Attila Jozsef’in şiirleriyle başlayan sıcak bir dostluğun onu şairin yurdu Macaristan’a götüren öyküsünü, yurdunun özgürlüğü için 26 yaşında vurulup düşen ünlü şair Petöfi Şandor’un Macar ovalarında bıraktığı anılarını ve aşkını anlatıyor. (…)
Eğer Budapeşte’de Nâzım’ın ayak izlerinden yürümek isterseniz kitaba ad olan, Nâzım’ın hasta ve yorgun yüreğinin sağaltımı için uğradığı sokakta yürüyecek, bir kalp doktorunun masasında duran kavanozda gördüğü bir yüreğe yazdığı (Belki bazılarınızın ilk kez okuyacağı) ‘Kavanozdaki Yürek’ şiiriyle ve şiirin sarsıcı öyküsüyle karşılaşacaksınız…
Merhum Metin Demirtaş |
Ayrıca, nazilerin 1944 yılında toplama kampı yolunda kurşuna dizdiği genç şair Mikloş Radnoti’nin paltosunun iç cebinde kanıyla ıslanmış halde bulunan Senar- Selçuk Ülger çevirisi son şiirlerinden biriyle karşılaşacaksınız…”
Şair- Yazar Metin Demirtaş
Kitabın hakettiği ilgiyi görmesi ve övgüyü alması dileğimizle…