İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Antalyalı işadamları Macaristan’a çıkarma yaptı

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (DÖSİAD) üye Antalyalı işadamı ve sanayiciler yurt dışı yedinci ziyaretini Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’ye yaptı. Budapeşte Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklaşa yapılan iş forumu Novotel Budapest Centrum’da gerçekleştirildi.


Forumda bir konuşma yapan Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Türk Masası Başkanı Rev Andras, Macaristan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin istenilen seviyede olmadığını, bu tür ziyaretlerin işadamlarını birbirlerine daha yakınlaştırdığını söyledi.

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) Başkanı Gültekin Gencer ise ziyaret için 4,5 aydır hazırlık yaptıklarını, Macaristan ile Türkiye’nin tarihi ve kültürel bağlarının var olduğunu, Macaristan’da sanayi ve ticarette aktif rol almak için geldiklerini ifade etti. Gencer, “Böylesine birbirine yakın iki millet, tarihi bağları olan iki ülke için, yağ var, un var, şeker var, biz helva yapmak için neyi bekliyoruz?” dedi.

Macaristan Ekonomi Bakanlığı Euroasya Bölge Başkanı Orosz György de Macaristan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2009 yılında yüzde 24 oranında azaldığını, fakat 2012 yılında yüzde 32’lik bir artışla krizden evvelki oranın üzerine çıktığını söyledi. Macaristan’da 275 Türk şirketinin, Türkiye’de ise 41 Macar firmasının faaliyet gösterdiğini, turizm, emlak, hayvancılık, tarım, inşaat, hizmet sektörlerinin yanında telekomünikasyon alanlarında ticaret yapıldığını aktardı.

T.C. Budapeşte Ticaret Müşaviri Evrim Demirci Soranlar ise Macaristan’ın liberal ekonomik politikalar ürettiğini, ihracata dayalı bir ekonomisi olduğunu, Audi, Opel, Mercedes, Suzuki gibi otomobil fabrikalarının bulunduğu Macaristan’ın fırsatlar ülkesi olduğuna vurgu yaptı.

Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK- DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz da işadamı ve STÖ temsilcisi kimliği ile bulunduğunu belirtip şunları söyledi: “1990 yılının başlarında Macaristan’a geldiğimizde ‘Demirperde rejiminden’ yeni çıkmıştı. Bizler de bu süreç içerisinde birçok süreci birlikte yaşadık, geçirdik. Edinmiş olduğumuz tecrübeleri ve bilgilerimizi işadamlarımız ile de paylaşmak için 1997 yılında Türk Macar İşadamları Derneğini kurduk. İşte bugün burada bu tür etkinliklerle kurmuş olduğumuz bu derneğin meyvelerini topluyoruz. Bu organizasyonun bugün burada olmayan Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Ticaret Ataşesi Janos Weisz, Macaristan Ankara Büyükelçisi Janos Hovari Antalya ziyaretlerinde bu ‘Türk Macar İş Forumu’nun temellerini attılar. Bu gayretli, çalışkan diplomatların ekmiş olduğu fidanların meyvelerini toplayacağız.”

Macaristan’ın Parlamento binasında, TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz’ın ev sahipliğinde Türk Macar Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hegedűs Tamás’ın katılımıyla DÖSİAD heyeti onuruna öğle yemeği verildi. Yemek sonrası DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, ‘Türk Macar İş Forumu’ organizasyonunda ev sahipliğinden dolayı TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz’a ve Milletvekili Hegedűs Tamás’a plaket ve Antalya Halısı hediye etti.

Heyet, Budapeşte’nin ikinci en büyük biyolojik arıtma tesisi olan Fövarosi Csatornazasi Müvek Zrt. ile Vac şehrindeki Duna Drava Cement çimento fabrikasını gezip inceleme yaptı.

KAYNAK: Cihan – 1 Aralık 2012