Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor’un öncülüğünde Türk Macar İşadamları Derneği heyeti T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı İstanbul Darülaceze Müessesesini ziyaret etti. Müessese Müdürü Nevzat Bayhan ile görüşen heyet Darülaceze hakkında bilgi aldı.
Nevzat Bayhan, Darülaceze’nin 1892’de masrafları dönemin padişahı 2. Abdulhamid Han’ın kişisel imkanlarıyla karşılanarak yapıldığını ve din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet farkı gözetmeden, kilisesi, havrası, camisiyle ihtiyaç sahibi ve düşkünlere hizmet veren dünyada yegane hayır kurumu olduğu söyledi.
19. yy.’da dünyada ve özellikle Avrupa’da savaşların devam ettiği bir dönemde, Osmanlı topraklarına sığınan yaşlı ve kimsesizlerin ortada kalmaması için bizzat 2. Abdulhamid Han emir vererek, Sadrazam Halil Rıfat Paşa’ya Darülacezeyi yaptırıyor. Türk kültüründe ve dininde gelen yoksula, fakire yardım edilmesi önerildiği, bu doğrultu ve anlayış içerisinde kurulan Darülaceze Müessesesi Müdürlüğü hayır ve yardım kuruluşu takdir edilerek ziyaret edildi. Ana kapıya ‘Şevkat Kapısı’ denmesindeki anlamını da Bayhan şöyle ifade etti; sağ tarafta müslüman yaşlılar, sol tarafta ise müslüman olmayan kişilerin ikamet ettiğini, her iki gruba ait insanların bu ‘Şevkat Kapısı’ından geçerek kaldıkları yerlere geçtiklerini ifade etti. Oturdukları masayı gösteren Bayhan, “Hatta bu masa 2. Abdulhamid Han tarafından kendi elleriyle yapıldı” demesi heyeti şaşkınlık içerisinde bıraktı.
Nevzat Bayhan, Okmeydanı Darülaceze Müessesesinde bugün itibariyle 555 kişiyi ağırladıklarını, bunların 32 kişisinin bebek ve çocuklar diğer 523 kişisini altmış yaş üstü erkek ve kadınlardan oluştuğunu, bu kişilerin bakımı içinde 400 kişi ile hizmet verdiklerini belirtip, “11 doktor, 40 hemşire ile 24 saat buradayız. Dün itibariyle de bir yavrumuzu bir ailenin yanına evlatlık verdik.” ifadesini kullandı.
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor da her üç dinin ibadethanelerinin içeride olmuş olmasını özellikle de yan yana oluşlarının çok dikkat çekici bulduğunu belirtip, “Hayatımda böyle güzel ve temiz bir yeri ilk defa gezme imkanı buldum. Şehrin içerisinde bu kadar geniş alana kurulu, konforlu, düzenli bir bahçe içerisinde olmasını şaşkınlıkla ve takdirle karşıladım.” dedi. Başkonsolos Kiss Gabor, Müessese müdürlüğüne yeni atanması dolayısıyla Nevzat Bayhan’a başarılar diledi. Benzer müesseselerin Macaristan’da da bulunduğunu, hem devlete ait hem de özel işletmelerin olduğunu, özelliklede Macaristan’da yaşlı nüfusun fazla olduğundan özel sektör bu konuya ciddi bir şekilde ilgi gösterdiğini aktardı. Gabor “Bu müesseseyi 19 yy.’da bu kadar geniş bir düşünce ile inşa ettirmek için büyük ufka sahip olmak ve ciddi bir vizyon gerektirir, bunu düşünerek inşa ettiren kişide de bu vizyon olsa gerekir.” dedi.
TÜMİŞAD Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz da bu tür ziyaretleri Budapeşte’de de gerçekleştirdiklerini ifade edip, “Orası da burası da bizler için çok önemli. Şimdiye kadar Macar halkından gördüğümüz hamiyetperverliği bizler de burada benzer bir şekilde yansıtmak istedik, daha önce de Türk Kızılay’ını ziyaret etmiş, oraya da TÜMİŞAD olarak yardım ve katkıda bulunmuştuk” dedi.
Macar heyeti bebeklerin, çocukların, yaşlı kadın ve yaşlı erkeklerin bölümlerini gezdi. Heyet yanlarında getirdikleri hediyeleri, özellikle de Ramazan ayı olması dolayısıyla yaşlıların Ramazan aylarını tebrik ederek, hal ve hatırlarını sorup takdim etti. Yaşlılar da Macar heyetine memnuniyet ve mutluluklarını dile getirip yeniden beklediklerini söylediler.
İstanbul Macar Başkonsolosu Kiss Gabor ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) yetkilileri bu ziyaretlerin ve yardımların bundan sonrada devam edeceğini ifade ettiler. Başkonsolos Kiss Gabor, Nevzat Bayhan’a ‘Türk Macar Tarihi İlişkilerinden Kesitler – Fejezetek a Török Magyar Kapcsolatok Történetéböl’ isimli kitabı hediye etti. Nevzat Bayhan da Başkonsolosa ziyaret hatırası olarak müessesede kalanların el emekleriyle imal ettikleri bir battaniyeyi hediye etti.
KAYNAK: bugun.com.tr – 23 Temmuz 2012