T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam başkanlığındaki heyet Macaristan Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak bu ülkeye bir ziyaret yaptı.
TİKA heyeti resmi ziyarette, kalkınma yardımları konusunda işbirliğini geliştirmek ve eski Türk tarihi mirasını yerinde inceleyerek kültürel işbirliği konusundaki potansiyeli araştırdı. Budapeşte’de bakanlık ziyaretlerinden sonra mescit, türbe, hamam, külliye, şehitlik gibi tarihi eserleri yerinde inceleyen TİKA heyeti daha sonra, Mohacs, Pecs ve Szigetvar şehirlerine geçti.
Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD), TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın Macaristan’ı ziyareti onuruna Buddha- Bar Hotel Budapest Klotıld Palace’da yemek verdi. Yemeğe; Macar Parlamenterler, Pichler İmre, Hegedüs Tamas, Dr. Gedei József, Macaristan Dışişleri Bakanlığından Müsteşar Yardımcısı Szabolcs Takacs, Batı ve Balkanlar Genel Müdürü Dr. Andras M. Deak, Weisz Janos, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor, Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Başkanı Avni Çebi, T.C. Budapeşte Ticaret Müşavirleri Evrim Demirci Soranlar, F.Seda Sevgi, Azerbaycan Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçiliği 1. Müsteşarı Anar İmanv , ELTE Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Zoltan Horvath, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Macar Türk Bölümü Başkanı Rev Andras, İstanbul eski Ticaret Ataşesi Kovacs Jozséf, Budapeşte Teknik Ünivesitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof.Dr. Balogh Balazs, T.C. Szigetvar Fahri Konsolosu Horvath Laszlo, Türk iş adamları, sanayiciler, akademisyenler ve sanatçılar katıldı.
Yemek sonrası bir konuşma yapan TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz; Macaristan’da ve Avrupa’da yaşayanların en büyük hayalinin kaybolmaya yüz tutmuş Türk-Osmanlı eserlerinin onarılması ve günümüze kazandırılması olduğunu ifade edip, “İşte o gün gelmiştir. Gün bugündür. Macar ve Türk Devletlerinin bu tadilatı, onarımı, restorasyonu, renovasyonu yapmaya azmi tamdır. Bunu hissediyor ve gözlemliyoruz. Bu bir başlangıçtır. Bu çalışmaya emeği geçen başta Sayın TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor’a teşekkürlerimi, minnetlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Arkasının devam edeceğinden hiç şüphemiz yoktur. TİKA’nın yapacağı bu yatırımlar Macar halkına birer hediyedir. Bu armağanı da Macar dost ve kardeş halkı fazlasıyla hakketmektedir. TİKA’nın yıllardır beş kıtada yapmış olduğu kalkınma yardımlarını takdirle takip ediyoruz.” dedi.
BAŞARIMIZIN SIRRI: ARKA PLANDA GİZLİ AJANDAMIZIN OLMAMASI
TİKA Başkanı Dr. Serdan Çam ise konuşmasında TİKA olarak kendilerini ziyaret eden TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz ve Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss ile yaptıkları görüşmeden 1,5 ay sonra Budapeşte’ye geldiklerini belirtip şöyle konuştu: “Gördük ki, Macaristan’da yapacak çok işimiz var. Gelişmekte olan donör ülkelerle birlikte olmak, yeni gelişmeleri de anlamaya yarıyor. 100 ülkeye şimdiye kadar katkıda bulunduk, 30 ülkede ofisimiz var. 2011 yılında yapmış olduğumuz yardım miktarı bir önceki yıla oranla yüzde 30 büyüyerek dünya ortalamasında en fazla büyüyerek yardım eden ülke konumuna geldik. Bu yıl bu oran daha da büyüyecektir. Macaristan’la tecrübe paylaşımı da yapmaya hazırız. Onların da farklı tecrübeleri vardır. TİKA’nın bugün dünyadaki başarısında en önemli etken arka planda gizli ajandasının olmamasıdır. Samimiyiz, karşımızdakine saygılıyız. Bir taraftan bir avuç pirinç, buğday verirken tankerlerle o coğrafyanın değerlerini aşırmamalıyız. Bu fotoğrafı artık Asyalı, Afrikalı, Avrupalı ve hatta tüm dünya görüyor. 150 yıl kaldığımız bu coğrafyada Osmanlı eserlerini ihyası önemlidir, kıymetlidir. Böyle bir dünyada Macaristan ve Türkiye birlikte güzel işler yapacağına inanıyorum. İnşallah bu görüşmelerimiz sonrasında en az bir kaç tane projeyi hayata geçireceğiz. Bu yatırımlarımız aynı zamanda o ülkenin ekonomisine de hem katkı sağlıyor, hem de hareketlendiriyor.”
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor da kısa konuşmasında; Başkan Dr. Serdar Çam’a Macaristan programlarını bu kadar erkene aldıklarından ve geniş bir heyetle katılımlarından dolayı teşekkür ve minnetlerini ifade etti.
Kaynak: CİHAN – 21 Eylül 2012